Islámský stát vypálil jeho dům i pole. Dnes má Azad díky Charitě nový skleník a bohatou úrodu
8. dubna 2022 Aktuality

Azad Kreik se narodil v Iráku ve městě Bashiqa, kde žije se svou ženou, dětmi, bratry, matkou a celou zhruba sedmnáctičlennou rodinou. Azad celý život pracoval jako farmář a před válkou začal experimentovat s pěstováním ve skleníku. Jednoho dne ale jeho rodný region napadl tzv. Islámský stát a Azadovi zabral úrodu a vypálil do základů všechna jeho pole, skleníky i dům. Azadovi jsme pomohli znovu obnovit hospodářství a věnovali mu skleník, potřebné vybavení a osivo.

Vědomosti z kurzu Charity předává Azad dál

Když se Azad dozvěděl o školení, které Charita organizuje v Iráku na pomoc farmářům s obnovou živobytí po válce, neváhal a přihlásil se. I když celý život pracoval v zemědělství, a měl tak bohaté zkušenosti, přesto se na kurzu dozvěděl spoustu zajímavých informací o nových způsobech farmaření a hlavně o metodách pěstování ve skleníku. Po školení od Charity dostal také skleník, potřebné vybavení a osivo, aby mohl úspěšně obnovit své hospodářství.

Irácká Bashiqa je známá svými olivovými háji a pěstováním okurek. Není proto divu, že i Azad ve svém sadu pěstuje olivovníky a věnuje se i produkci okurek a dalších druhů zeleniny. V práci na poli a ve skleníku pomáhá Azadovi jeho bratr Ziyad, jeho děti a několik přátel. Se všemi se Azad dělí o své zkušenosti a nové poznatky, které se naučil na kurzu Charity.

Farmář Azad

Jsem vděčný Charitě, že pomáhá farmářům v Iráku

Azad si pochvaluje zejména úrodu okurek. Na školení se naučil, jak je správně ve skleníku pěstovat, aby o úrodu nepřišel. Pěstování okurek totiž vyžaduje jak zkušenost, tak přesnost. Díky skleníku navíc může okurky pěstovat po většinu roku. „Pokud má farmář potřebné znalosti a ví, jak pracovat ve skleníku, tak může pěstovat až po tři roční sezóny. Pomáháme tak snížit i závislost na dovozu některých druhů zeleniny a ovoce,“ pochvaluje si Azad.

„Jsem moc vděčný Charitě za to, že pomáhá zemědělcům v Iráku. Podporuje nás v tom, abychom dokázali zlepšovat svou úrodu, a tím i naši životní úroveň a podmínky v našem rodném regionu,“ dodává Azad.

Projekt na podporu farmářů v Iráku je financován Ministerstvem zahraničních věcí České republiky (MZV ČR).

Zaujal vás Azadův příběh? Přečtěte si více: