Jak změna klimatu dopadá na životy lidí v rozvojových zemích
20. dubna 2023 Aktuality

Jak změna klimatu dopadá na životy lidí v rozvojových zemích

Teplota naší planety stoupla již o 1,1 ºC oproti předindustriální době. Tato změna výrazně zasahuje komunity v chudých regionech. Ať už jsou to zemědělci hladovějící kvůli neúrodě nebo lidé, které hurikán či povodně připravily o domov, klimatická změna má zásadní dopad na kvalitu jejich života. Kvůli katastrofám či ztrátě živnosti způsobeným změnou klimatu je v současnosti odkázáno na humanitární pomoc více než 100 milionů lidí po celém světě.

Klimatická změna bere lidem zdroj obživy

Zemědělství je zdrojem obživy pro dvě třetiny obyvatel rozvojových zemí. Díky zemědělství se byli schopni donedávna bez problému uživit. Náhlé přírodní katastrofy a postupné změny klimatu jim to často znemožňují.

Spousta farmářů spoléhá k zavlažování úrody na srážky. Ty ale kvůli změně klimatu jsou buď nedostatečné, nebo přichází v neobvyklých obdobích. Nedostatek vody každoročně připravuje o zdroj obživy miliony lidí.

Měnící se klima škodí lidskému zdraví

Nedostatek potravin a chudoba jdou ruku v ruce se zhoršením zdravotního stavu. Komunitám, které se potýkají s nedostatkem úrody, hrozí podvýživa a nemoci spojené s nevyváženou stravou.

Změna klimatu stojí také za nedostatkem pitné vody. Kvůli malému množství srážek a přírodním katastrofám, které ničí vodní infrastrukturu, jsou lidé v zasažených oblastech odkázáni na pití špinavé vody. Tato voda způsobuje nemoci, jako jsou průjmy nebo cholera, které jsou pro lidské zdraví nebezpečné a pro děti dokonce smrtelné.

Změna klimatu stojí také za nedostatkem pitné vody

Přírodní katastrofy vyhání lidi z domova

Počet přírodních katastrof se od roku 1980 téměř ztrojnásobil. Ročně kvůli nim musí opustit své domovy průměrně 20 milionů lidí.

Přírodní katastrofy, jako jsou záplavy, bouře, lesní požáry nebo extrémní počasí, úzce souvisí s klimatickými změnami a jejich výskyt a intenzita se spolu se změnou klimatu zvyšují. Přírodní katastrofy připravují zasažené lidi o všechno a nutí je opustit zničené domovy. Stávají se z nich pak často uprchlíci bez domova a bez možnosti se uživit. Mnozí nacházejí útočiště v uprchlických táborech nebo v provizorním ubytování ve městech.

Takzvané klimatické uprchlíky ale nutí k útěku i nedostatek pitné vody nebo ztráta zdroje obživy po vyhynutí dobytka, či nedostatečná úroda kvůli výskytu nového škůdce. Stoupající hladiny moří a tání ledovců způsobené globálním oteplováním momentálně představují hrozbu pro 260 milionů lidí.

Extrémní počasí zabíjí

Nezvladatelné horko je jednou z nejviditelnějších oblastí klimatické změny, která i obyvatele v běžně mírnějších klimatech každoročně upozorní na stoupající teploty naší planety. Jen v roce 2022 podlehlo horku přes 15 000 lidí. Celosvětově horko od roku 2000 zapříčinilo více než 160 tisíc úmrtí.

Extrémní horko je ale jen jednou z příčin úmrtí způsobených klimatickou změnou. Podle Světové zdravotnické organizace bude klimatická změna do roku 2050 stát za dalšími 250 tisíci úmrtími způsobenými podvýživou, nemocemi a extrémním horkem.

Extrémní horko je jen jednou z příčin úmrtí způsobených klimatickou změnou

Změna klimatu prohlubuje nerovnosti

Změna klimatu dramaticky mění životy lidí, kteří jsou na stabilitě místního podnebí zcela závislí. Jaké dopady má ale změna klimatu na ty, kteří již žijí v nepříznivých podmínkách, chudobě nebo hladu?

Environmentální krize funguje jako takzvaný „násobitel hrozeb“. Pokud se lidé již nacházejí v kritické socioekonomické situaci, přírodní katastrofa, nebo dlouhodobá neúroda pro ně může být devastující. Kvůli chudobě navíc lidem často hrozí vykořisťování nebo obchod s lidmi, život v uprchlických táborech a provizorních přístřeších, a celkově horší životní podmínky.

Kvůli své už tak špatné situaci trpí lidé ze znevýhodněných skupin na následky klimatické změny mnohonásobně více. Je pro ně obtížné, ne-li nemožné, se adaptovat na nové prostředí či začít nový život na novém místě. Klimatická změna a nucený přesun je zanechávají uvězněné v bezvýchodné situaci.

Charita pomáhá lidem adaptovat se na změnu klimatu

Stejně jako v ostatních rozvojových zemích, lidé v Zambii na změnu klimatu doplácí ztrátou obživy. Charita Česká republika pomáhá místním farmářům adaptovat se na změny klimatu. Díky naší iniciativě získali farmáři v chudých regionech Zambie například přístup k důležitým informacím o podnebí, a dozvěděli se, jak pěstovat odolné plodiny.

V Charitě Česká republika budeme pokračovat v ochraně životního prostředí a ochraně všech lidí, kteří drastickými změnami trpí

Kromě podpory zemědělství Charita představuje lidem ve znevýhodněných regionech, jak mít pestrou stravu a předcházet díky tomu podvýživě u dětí. Školíme například komunitní dobrovolníky, kteří navštěvují své komunity a ukazují lidem, jak se stravovat vyváženě, ale také kontrolují, jak se vyvíjejí jejich děti a zda jim nehrozí podvýživa.

V Charitě Česká republika budeme pokračovat v ochraně životního prostředí a ochraně všech lidí, kteří drastickými změnami trpí. Pokud chcete bojovat se změnami klimatu s námi, můžete využít naše tipy, jak chránit životní prostředí.