Ruslan utrpěl při ostřelování svého domu na Ukrajině těžké popáleniny. Díky Charitě si může dovolit lékařskou péči
3. listopadu 2022 Aktuality

Válka na Ukrajině těžce zasáhla miliony civilistů. Mnozí z nich ze země uprchli, tisíce dalších jich zemřely nebo byly zraněny. Ruslan Mendilo, 73letý muž z Černihivské oblasti, utrpěl těžké popáleniny poté, co se jeho dům stal cílem ostřelování. Díky peněžní podpoře Charity Česká republika na Ukrajině si nyní může Ruslan dovolit lékařskou péči, která mu může zachránit život.

PŘISPĚJTE NA CHARITA PRO UKRAJINU

Peněžní podpora pomáhá Ruslanovi se zajištěním péče i základních potřeb

Ruslan a jeho žena Vira žili před válkou v Černihivské oblasti na Ukrajině, v těsné blízkosti hranic s Ruskem. V roce 2019 byla Ruslanovi diagnostikována Parkinsonova choroba, která mu značně ztěžovala život v už tak náročném válečném období.

Rodina Mendilových pomáhala ukrajinským vojákům a dodávala jim jídlo a vodu. Právě při jedné z předávek materiální pomoci zasáhla jejich pozemek bomba a zničila dům i přilehlou farmu. Oheň zasáhl i Ruslana, který byl v budově, a jeho oblečení se vznítilo. Jeho žena Vira ho s vypětím všech sil zachránila tím, že svého muže vytáhla ven. Ruslan nicméně utrpěl těžké popáleniny po celém těle a kvůli zraněním potřeboval akutně zdravotní péči. Nejbližší nemocnici ale zničily bomby a Ruslan musel být převezen do Kyjeva. Kvůli válce byla cesta velmi dlouhá a náročná. Aby se mu dostalo potřebné léčby a rekonvalescence, byl Ruslan převezen do Čerkas ve středu Ukrajiny, kde zůstal téměř dva měsíce. Onemocněl covidem-19 a byl převezen ještě několikrát na různá místa, než se definitivně přesídlil do vesnice ve Lvovské oblasti.

Ruslan je závislý na pomoci druhých

Ruslanův zdravotní stav je stále velmi špatný. Není schopen sám jíst, chodit ani mluvit a je odkázán na péči své manželky a dcery. Jeho život závisí na lékařských přístrojích, které jsou pro Ruslana a Viru velmi nákladné. Právě v tom pomáhá Ruslanovi Charita Česká Republika společně s partnerskou Charitou Drohobyč. Manželům poskytujeme peněžní podporu, díky které si mohou dovolit lékařskou pomoc a základní potřeby.

Charita Česká republika stále pomáhá lidem na Ukrajině

Charita Česká republika pomáhá lidem postiženým válkou na Ukrajině od začátku konfliktu. Uprchlíkům a vnitřně vysídleným lidem poskytujeme například psychologickou podporu a humanitární pomoc. Kvůli ruské invazi opustilo mnoho Ukrajinců své domovy v nejvíce zasažených oblastech a uprchlo do bezpečnějších míst na západě země.

Ve spolupráci s Charitou Ukrajina a díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR můžeme nadále pomáhat lidem zasaženým válkou.