7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny
5. prosince 2022 Aktuality

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny

Už jste někdy slyšeli o pokrmech jako Buuz, Yalanji nebo Satsivi? Vyzkoušejte o letošních svátcích dobroty z celého světa, po kterých se jen zapráší. Recepty jsme pro vás připravili společně s kolegy ze zemí, ve kterých Charita pomáhá lidem v nouzi. Na závěr pro vás máme i jeden bonusový recept, o který se podělily ukrajinské děti v Česku.

Ať už si připravíte moldavskou polentu, irácké koláčky nebo gruzínskou krůtu, věříme, že si exotické pokrmy zamilujete. Ačkoli v některých zemích, jako je Irák, Sýrie či Mongolsko, se Vánoce neslaví, i v těchto oblastech se připravují speciální pokrmy k oslavám nového roku. Objevte jejich chuť i vy.

1. Sýrie: Yalanji - vegetariánské plněné vinné listy

Co takhle si hned na začátek uvařit něco odlehčeného? Připravte si alternativu k tradičním tučným pokrmům a vyzkoušejte plněné vinné listy ze Sýrie. Jíst je můžete jako předkrm nebo jako lehkou večeři.

Co budete potřebovat:

  • Vinné listy - cca 200 g (dají se pořídit už naložené v obchodech s orientálními potravinami, odpadá pak první krok s namáčením listů ve vroucí vodě)
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • 3 hrnky rýže
  • 2 rajčata (oloupaná, nasekaná), případně plechovka krájených rajčat
  • Hrst petržele
  • 2 lžičky sušené máty
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • Melasa z granátových jablek, případně více citronové šťávy
  • 1 brambora
  • 1 rajče
  • Sůl

Postup:

  1. Vinné listy namočte do vroucí vody a nechte několik minut stát. Poté je slijte a dejte stranou.
  2. Připravte náplň. Z petrželového svazku odstraňte stonky a listy nasekejte nadrobno. Smíchejte suchou rýži se solí, nakrájenými rajčaty, petrželí, mátou, rajčatovým protlakem a dobře promíchejte ve velké míse. Rýžovou směs zalijte melasou z granátových jablek, citronovou šťávou a olivovým olejem a znovu důkladně promíchejte.
  3. Je na čase začít plnit vinné listy. Nejprve všem vinným listům odřízněte stopky a pak berte jeden list po druhém a začněte je plnit. Lžíci rýžové směsi položte zhruba do středu vinného listu, který přeložte a srolujte. Odložte stranu a stejný postup opakujte se všemi vinnými listy.
  4. Do většího hrnce nalijte 1,5 lžíce olivového oleje. Nakrájejte rajče, bramboru a citron na tenké plátky a vyložte jimi dno hrnce. Začněte hrnec plnit plněnými vinnými listy a klaďte je těsně vedle sebe. Jakmile budou všechny plněné listy v hrnci, přikryjte je talířem, který zajistí, aby listy nevyplavaly na povrch. Vinné listy zalijte 5,5 šálky vody (tak, aby byly plněné listy ponořené) a 2 lžícemi citronové šťávy.
  5. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a vařte zhruba hodinu.
  6. Hotové vinné listy jsou nejlepší za studena, nechejte je proto před konzumací vychladnout.

2. Moldavsko: Mamaliga - tradiční polenta

Na Štědrý den se moldavské rodiny scházejí u stolu a hodují u takzvané mamaligy, tradiční polenty, která se obvykle podává s dušeným vepřovým masem. Mamaliga je snadná na přípravu a vyžaduje pouze tři hlavní ingredience.

Moldavané si o Vánocích pochutnávají na polentě

Co budete potřebovat:

  • 3,5 hrnku vody
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • Sůl
  • Volitelně: 2 lžíce másla

Postup:

  1. Přiveďte vodu k varu ve větším hrnci.
  2. Přidejte lžičku soli a volitelně i dvě lžíce másla.
  3. Jakmile se voda začne vařit, pomalu přisypávejte kukuřičnou mouku a míchejte ji dřevěnou vařečkou
  4. Míchejte přibližně 10-12 minut, dokud mamaliga nebude hotová.
  5. Hotovou mamaligu překlopte na dřevěné prkénko a nechejte ji 5-10 minut vychladnout.

Zajímavost:

  • Mamaliga by se neměla krájet nožem, ale bavlněným provázkem
  • Na tento pokrm není potřeba příbor, v Moldavsku se jí rukama

Tip:

  • Vezměte si kousek farmářského sýra a zabalte do něj horkou mamaligu. Sýr se pomalu rozpustí a vy si užijete chuť moldavského pokrmu v celé jeho kráse.

3. Gruzie : Satsivi - krůta v oříškové omáčce

Satsivi je hustá omáčka z vlašských ořechů, která se o Vánocích v Gruzii tradičně připravuje s krůtím masem. Po zbytek roku Gruzínci Satvisi obvykle jí s kuřecím. Přeneste se na chvíli do hornaté Gruzie a vychutnejte si hutnou krémovou omáčku.

Tradiční vánoční krůta v Gruzii. Zdroj: https://www.gurmania.ge/geo

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg celé krůty
  • 700 g vlašských ořechů
  • 5 středně velkých cibulí
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžičku sušeného koriandru
  • 1 lžičku plískavice modré
  • 1 lžičku sušeného měsíčku lékařského
  • 1 lžičku sušené červené papriky
  • Půl lžičky skořice
  • 5 drcených hřebíčků
  • Sůl

Postup:

  1. Do hlubokého hrnce nalijte 2 litry vody a přidejte krůtu. Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a vařte zhruba hodinu a půl.
  2. Krůtu vytáhněte opatrně z hrnce a přendejte na pekáč vymazaný olejem. Vodu, ve které se krůta vařila, nevyhazujte, budete ji potřebovat později. Část tuku z hrnce použijte k opékání krůty.
  3. Krůtu pečte při 180 °C, dokud není propečená.
  4. Upečenou krůtu nakrájejte na středně velké kousky.
  5. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na tuku, který zbyl z vaření krůty. Osmaženou cibulku rozmixujte do hladka.
  6. Rozemelte vlašské ořechy pomocí mlýnku. Pokud nejsou ořechy staré, vznikne vám při mletí trochu oleje, který dejte stranou. K mletým ořechům přidejte sušený koriandr, plískavici modrou, sušený měsíček, skořici a drcené hřebíčky. Promíchejte a směs podrťte. Přidejte červenou papriku, česnek a sůl společně se dvěma lžícemi bílého vinného octa a důkladně promíchejte.
  7. Do ořechové směsi postupně přidávejte vodu z hrnce, ve kterém se vařila krůta a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Hmotu přeceďte do hrnce, ve kterém se vařila krůta. Přidejte kousky upečené krůty, přiveďte k varu a stáhněte z ohně.

V Gruzii se Satsivi podává tradičně studené, vychutnat si ho ale můžete i za tepla. Pokud vám zbyl ořechový olej, nalijte ho na pokrm těsně před servírováním.

4. Mongolsko: Buuz - knedlíčky plněné mletým masem a vařené v páře

V Mongolsku se sice jako v převážně buddhistické zemi neslaví Vánoce, tamní obyvatelé se ale scházejí k oslavám nového roku a hodují u dobré večeře. Tradiční mongolský silvestrovský pokrm, knedlíčky plněné mletým masem, si můžete připravit i vy doma.

Knedlíčky plněné mletým masem jsou tradičním jídlem na Silvestra

Co budete potřebovat:

Na náplň:

  • 300 g jehněčího masa
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 3-5 polévkových lžic vody
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody

Postup:

Připravte si náplň:

  1. Smíchejte mleté maso s cibulí a česnekem.
  2. Přidejte vodu a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
  3. Přidejte sůl, pepř a kmín podle chuti.

Připravte těsto:

  1. Smíchejte mouku s vodou, aby vám vzniklo měkké a poddajné těsto. Nechejte ho 15 minut odpočinout.
  2. Rozkrojte těsto na několik částí a ty rozválejte na dlouhé šišky, které poté rozkrájejte tak, aby vám vznikly kousky o zhruba 3 cm. Tyto kousky mírně promáčkněte prstem, aby se zploštily.

Připravte knedlíčky:

  1. Kousky těsta rozválejte na kolečka o průměru asi 7 cm, přičemž střed by měl být o něco silnější než okraje. Vyválejte si ideálně jen tolik koleček, kolik jich zvládnete během několika minut zpracovat. Knedlíčky se vám budou lépe tvarovat, pokud těsto nebude suché.
  2. Rozválené těsto přidržte jednou rukou a do středu vložte cca jednu lžičku masové směsi.
  3. Chytněte okraje těsta z jedné strany a přimáčkněte je k sobě (tak, abyste se nedotkli masové směsi). Vznikne vám malý záhyb. Vedle tohoto záhybu stejným způsobem vytvořte další a přitiskněte těsto k sobě. Pokračujte se zbytkem těsta a knedlíček pomalu otáčejte, dokud vám nevznikne kapsa, ve které bude schovaná masová směs. Nahoře uprostřed knedlíčku zůstane malý otvor.

Vaření knedlíčků:

  1. Knedlíčky Buuz se vaří v páře nad vroucí vodou. Použít můžete například pařák na knedlíky. Pařák potřete olejem a naskládejte na něj opatrně knedlíčky tak, aby se nedotýkaly. Zadělejte hrnec pokličkou a neoddělávejte ho, dokud knedlíčky nebudou hotové. Trvá to asi 15 minut.

V mongolské kuchyni se téměř nejí zelenina, knedlíčky tak můžete jíst samotné. Porce vyjde zhruba pro dvě osoby.

5. Zambie: Tradiční kuře s rýží

V Zambii se slaví Vánoce s velkým nadšením. Místní si sice nepředávají dárečky, ale chodí do kostela a scházejí se se svými blízkými. K jídlu si většinou uvaří tradiční kuře s rýží. Tento pokrm sice Zambijci jí i po celý rok, pro spoustu chudých obyvatel jde ale Vánocích o vzácnou příležitost, kdy si na tomto jídle mohou pochutnat.

Takhle se slaví Vánoce v kanceláři Charity v Zambii. Kuře a rýže nesmí chybět.

Co budete potřebovat:

  • 1 celé kuře, naporcované
  • Rýže (podle chuti)
  • Olej na smažení
  • 2 rajčata, nakrájená na středně velké kousky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • Kari koření
  • Mletá paprika

Postup:

  1. Kousky naporcovaného kuřete vložte do velkého hrnce kůží dolů. Osolte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte, dokud kuře nebude dobře uvařené. Mezitím můžete připravit rýži, množství si zvolte podle chuti.
  2. V pánvi rozehřejte 4-5 lžic oleje a přidejte kousky kuřete. Smažte, dokud nezískají hnědou barvu. Dejte stranou.
  3. Do zbylého oleje v pánvi přidejte cibuli a rajčata, abyste připravili omáčku. Přidejte papriku a kari koření, promíchejte a nechejte 5 minut provařit.
  4. Kuřecí kousky zalijte na talíři připravenou omáčkou a servírujte s rýží.

6. Irák: Kuleicha - Sladké datlové koláčky

Kuleicha je tradiční irácká sladkost, na které si pochutnávají lidé všech náboženství, etnik i národností. V Iráku ji tradičně připravují ženy v domácnosti. Kuleicha se podává o Vánocích, které v Iráku slaví křesťanská menšina, i na Nový rok.

Datlové koláčky jsou oblíbenou pochoutkou napříč celým Irákem

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžičku vanilky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku mletého kardamomu
  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • 1 lžičku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • Teplou voda do těsta - podle potřeby

Na datlovou náplň:

  • 1/2 hrnku datlové pasty
  • 1 lžičku kardamomu
  • 1 polévkovou lžíci sezamu
  • 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje

Vejce na potření koláčků před pečením.

Postup:

Připravte těsto:

  1. V hluboké míse promíchejte mouku, vanilku, prášek do pečiva a kardamom.
  2. Přidejte máslo a rukama těsto dobře promíchejte.
  3. V hrnku rozpusťte droždí, cukr a sůl v teplém mléce. Směs nalijte na těsto.
  4. Postupně přilévejte teplou vodu a začněte těsto hníst, dokud nebude držet dobře pohromadě. Těsto přikryjte a nechejte ho 30 minut odpočívat.

Připravte datlovou náplň:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte do něj datlovou pastu, dokud nezměkne.
  2. Přidejte kardamom a sezam a dobře promíchejte.

Připravte sušenky:

  1. Těsto rozválejte válečkem do tvaru obdélníku.
  2. Těsto potřete připravenou datlovou pastou a smotejte ho do tvaru dlouhé šišky. Poté těsto rozkrájejte na cca 1,5 cm velké kousky.
  3. Všechny kousky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. V malé misce rozšlehejte vejce se lžící mléka a potřete jím vrchní část koláčků.
  5. Vložte plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečte koláčky dozlatova, trvá to asi 15 minut.

Irácké koláčky Kuleicha podávejte s čajem nebo kávou.

7. Recept od ukrajinských dětí v Česku: Kuťa

Znáte Kuťu? Podle ukrajinských dětí, které navštěvují Centrum Young Caritas, je to nejlepší vánoční jídlo. Když se jich ptáme, na čem si o svátcích nejraději pochutnávají, dlouho se nerozmýšlejí. „Kuťa, kuťa, kuťa,“ ozývá se ze všech stran. Zatímco české pracovnice Centra Young Caritas netuší, o co se jedná, naše kolegyně Oksana Stehnyak se vševědoucně usmívá. Vtip je v tom, že toto vánoční jídlo je po staletí nejen na Ukrajině, ale vůbec ve východní Evropě, tak oblíbené, že se podle něj často přezdívá celému Štědrému dni.

Ukrajinské děti z klubu Young Caritas pro nás nakreslily vánočního Kuťu

Variací na oblíbenou kuťu je mnoho a jak říká sociální pracovnice Oksana, každý si do ní rád přidává něco jiného. Od oříšků přes rozinky po nejrůznější druhy čerstvého i sušeného ovoce.

Co budete potřebovat:

  • 50 g mletého máku
  • 300 g pšenice (případně jáhly)
  • 4 šálky vody nebo mléka
  • 150 g rozinek
  • 100 g loupaných vlašských ořechů
  • 100 g mandlí
  • 4 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 skleničku medu
  • 1 kelímek sladké tučné smetany (můžete nahradit rostlinným mlékem)

Postup:

  1. Pšenici propláchněte a dejte namočit noc předem do horké vody. Slijte vodu, ve které byla pšenice namočena, odstraňte odpadlé slupky a zalijte ji 4 šálky čerstvé vody nebo mléka. Vařte doměkka, trvá to 2 hodiny i více.
  2. Mezitím propláchněte mák a vařte jej ve vodě asi 15 minut. Slijte a 3x mák pomelte. Spařte ořechy a mandle a nasekejte je nahrubo. Jestliže používáte další sušené ovoce jako křížaly, švestky nebo meruňky, také je spařte. Stejně tak spařte pomerančovou kůru.
  3. V rendlíku zahřejte med, aby byl tekutý. Pokud používáte cukr, zahřejte jej s malým množstvím vody, aby se rozpustil v sirup.
  4. Vše smíchejte, nechejte vychladnout a přikryté uložte na několik hodin do ledničky.
  5. Podávejte se džbánkem sladké smetany.

Už víte, který recept letos o Vánocích vyzkoušíte? Třeba rovnou všechny? Vychutnejte si vynikající pokrmy z celého světa a užijte si je tak, jak je to nejlepší - ve společnosti vašich nejbližších.

Dobrou chuť!